Cuvinte cheie

Albume. Carti ilustrate 21
Atlase. Dictionare si Enciclopedii 120
Carti pentru copii si tineret 138
Diverse 156
Drept 393
Fara domeniu 11
Fictiune 1434
Ghiduri practice 418
Limbi si civilizatii straine 139
Manuale si auxiliare 248
Medicina 124
Metodologie / Pedagogie 118
Non-fictiune 450
Psihologie 257
Reviste 26
Stiinte sociale 704
Stiinte umaniste 811
Tehnologie si Stiinta 166

 Edituri partenere

Cartea Romaneasca -10 %
Institutul European -10 %
Polirom -10 %
Ad Libri
Agapis
Agaton
Agnos
Aius
Alcris
Aldopress

Vezi toate editurile...


Marele Alpha

Epuizat

Marele Alpha
Alexandru GEORGE
Non-fictiune - Eseistica
Editura Cartea Romaneasca

Marele Alpha fragment : Am pus in fruntea studiului nostru acest titlu si ne indoim ca macar vreunul dintre cititorii care-si vor arunca asupra lui privirea va putea pricepe despre ce e vorba. Ši totusi, sub aceste aparent enigmatice sigle se ascunde unul dintre cei mai mari si mai cunoscuti scriitori ai vremii noastre, until despre care s-a scris si s-a tot scris in ultimele decenii, in sfirsit, unul despre care avem impresia ca-1 cunoastem mai bine: TUDOR ARGHEZI.

A scrie despre el dupa atitea articole, studii si panegirice, chiar sub un titlu ce pare a-i ascunde inca mai mult identitatea, e, la prima vedere, un act temerar sau superfluu. Ši totusi travaliul staruitor sl devotat al criticii nu vine sa adauge totdeauna operei artistice sporul cunoasterii. Peste stralucirea de aur a unei opere, comentariul si exegeza se suprapun uneori numai ca o zgura de prejudecati, de preconceptiuni, de false adevaruri, ce au totusi, din nefericire, realitatea lor - iluzoria lor autonomie. O cercetare a operei unui autor atit de cercetat devine atunci, pentru cel sosit mai la urma, un razboi cu legiunea cea mare a interpretatorilor care l-au precedat. Nu noi il vom declara insa. Preferam sa ne intoarcem sl sa indrumam pe cititor spre izvoarele mai simple si mai pure ale operei insasi, nu fara cuvenitele omagii adresate celor care au mers inaintea noastra - dar numai atunci cind am avut de ce le aduce. Ši ne vom referi la aceste interpretari numai in masura in care ni s-a parut ca ele ar impiedica drumul drept al cititorului la opera.

Necesitatea unui nou studiu ni s-a impus insa si din alte motive, incercarea noastra de lamurire cade, dupa cum se stie, intr-un moment foarte prost. E Indiscutabil ca la bursa valorilor literare actuale, cota lui Arghezi e extrem de scazuta. Imediat dupa moarte, el a intrat intr-un con de penumbra, impartasind in aceasta privinta soarta pe care dintre contemporanii sai numai Sadoveanu a avut-o de indurat postum, iar Alecsandri dintre scriitorii celuilalt veac. Dupa salvele admirative si onorurile oficiale, o tacere de moarte s-a asternut peste amintirea lor. Dar daca Alecsandri sau Sadoveanu au trait momentele lor de glorie si pot fi recunoscuti ca niste culmi ale unei epoci sau ale unei generatii (desi momentul lor de maxima popularitate nu a coincis cu totul cu punctul de culminatie a lungii lor cariere), Arghezi e un scriitor cu un destin aparte si cu o situatie literara inca nu prea bine lamurita. Lucrul acesta l-au vazut bine contemporanii sai, sl G. Callnescu isi incepe capitolul dedicat marelui poet din a sa Istorie a literaturii romane tocmai cu aceasta constatare.


Nr. pagini: 232
ISBN 978-973-23-1905-4
Format 130x200
Anul aparitiei 2005

Recomandari editura:


Recomandari din acelasi domeniu:


 Autentificare


 Cautare


 Link-uri

 
Ghidul tau autentic de shopping.